De Vuurberg
Fish in clear water © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen
Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden


Meer artikelen
Gezondheid & Wetenschap:

 
Viagra, de schaamte voorbij, coverartikel
In: EOS Magazine, januari 2000
Download pdf
Intro: Ze maken 200.000 Nederlandse en Belgische mannen (en hun partners) het leven zuur: erectiestoornissen. Met de komst van Viagra<, het eerste orale middel tegen de kwaal, maakten ingrijpende operaties, injecties en vacuümpompjes plaats voor een simpele pil. En wat minstens zo belangrijk is: het onderwerp wordt eindelijk uit de taboesfeer gehaald.
Vette vis is goed voor u, coverartikel
In: EOS Magazine, april 1999
Download pdf
Intro: Vette vis is goed voor u. Het lijkt op een reclameslogan, maar is het niet. Het eten van vette vis, zoals haring, makreel en zalm, werkt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, preventief tegen hart- en vaatziekten. De preventieve werking kan worden toegeschreven aan de essentiële onverzadigde vetzuren uit de visolie. Bovendien zijn er aanwijzingen dat een hoe inname van vetzuren uit visolie de kans op dementie, suikerziekte, hersenbloeding en CARA drastisch vermindert en reumatische klachten doet afnemen.
Verslag Nationaal Debat Milieu en Gezondheid
In: MPZ Milieu Nieuws, september 1999
Intro: Tijdens het Nationaal Debat Milieu en Gezondheid stond de relatie tussen milieu en gezondheidszorg centraal. De Vraag is hoe maatschappij en gezondheidszorg om moeten gaan met vragen en onzekerheden over milieu in relatie tot gezondheidskwesties, mede gezien de discussie over de gezondheidsklachten ven slachtoffers van de Bijlmervliegramp. Het debat vond plaats als lustrumactiviteit van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ). Wim Kok volgt milieuhoogleraar Jacqeline Cramer op als voorzitter.
Anders eten is duurzaam eten
In: EOS Magazine, oktober 1997
Download pdf
Intro: Over veertig jaar zullen we, in plaats van drie maaltijden per dag, de hele dag door, thuis, op het werk en onderweg, kleine en gezonde hapjes eten. We zullen 'grazen', zoals dat in marketingjargon is gaan heten. De consument van 2035 zal zich in zijn koopgedrag nog altijd niet laten laten door milieu-overwegingen, maar het kan toch net dat duwtje in de rug zijn om hem te doen kiezen voor milieuvriendelijke, plantaardige, eiwitrijke producten. Dit is althans de verwachting van marktonderzoekers die, speciaal met het oog op de introductie van nieuwe, eiwitten bevattende voedingsmiddelen, de zogenaamde Novel Protein Foods of NPF's, het consumptiepatroon in de 21e eeuw in kaart hebben gebracht.
Buitenlucht wordt schoner, en toch steeds gevaarlijker
In: Het Parool, 6 januari 1996
Download pdf
Intro: The presence of Particulate Matter (PM) in the air causes the population of Amsterdam die at a younger age. This was the result of research dating from 1996. People who suffered (and still suffer) most are older and sick people and patients with lung diseases (astma, cara). Also in 2006, bad air quality makes Dutch people suffer more than most other Europeans. Recent research points to a loss of average one year per life. Air pollutants are now high on the political agenda as European standards for air quality force the Dutch government to take strict measures to reduce emissions of NOx and (PM10), esp. regarding car emissions. Import of air pollutants (30%) is twice the amount the Netherlands produce themselves (excl. their own export), according to a TNO-expert. This puts the effect of environmental actions into perspective.

© Annemieke van Roekel.
Laatste wijziging: 29 mei 2025